DGR Expo: ‘Een echte Bibian’ van BeeGee

“Met veel plezier (en een klein beetje trots)” exposeerde kunstenares Bibian Goossen onlangs in de praktijk en gym. Haar onderwerpen zijn heel divers, al zeggen sommigen: ‘Oh, dat is weer een echte Bibian.’  Oordeel zelf en lees haar verhaal.

“Ik ben ongeveer 15 jaar geleden begonnen met ‘Ontspannend Schilderen’ in de Warrekam (nu: Het Brinkhuis) in Laren onder de bezielende leiding van Emilie Lindenbergh. Haar enthousiasme zorgde ervoor dat ik ook thuis aan de slag ging. Ik werk met acrylverf. Tussendoor volgde ik schilderdagen bij Henriëtte Vriesendorp. Daar mocht ik met maar drie kleuren schilderen, moest ik de verf dik aanbrengen en mengen op het doek. Een andere techniek die Emilie me leerde: dunne laagjes over elkaar heen.

Die schilderdagen waren dagjes uit, terwijl ik ook veel leerde. Henriëtte leerde me goed te kijken. Haar uitspraak ‘Het schilderij hoeft niet hetzelfde te worden als de foto: dat plaatje heb je al!’ maakte dat ik soms los kwam van het voorbeeld. Ik kan genieten van mooie foto’s in de krant en plaatjes in tijdschriften. Die knip ik dan uit en soms neem ik daar een uitsnede van om het daarna te schilderen. Ook gebruik ik eigen foto’s.

Mijn onderwerpen zijn heel divers, al zeggen sommigen: ‘Oh, dat is weer een echte Bibian.’ Wat het precies is? Kijk zelf maar!

Ik heb in 2019 op de kunstmarkt in Diever gestaan. Daarna heb ik nog een keer met de schildersgroep uit Laren in de Oude School in Kortenhoef geëxposeerd. Mijn moeder was mijn grootste fan: zij vond alles heel knap wat ik gemaakt heb. ‘Biebje… ongelooflijk!’. Helaas is zij in 2020 overleden. Ze zou het heel leuk gevonden hebben als ze deze expositie had kunnen zien.

Ik hoop dat je blij wordt bij het zien van mijn schilderijen. Mocht je een mooie foto hebben die je graag geschilderd wilt hebben: je kunt me de foto mailen en dan kijk ik of het haalbaar is. In de praktijk ligt een fotoboekje om in te bladeren. Een deel van de schilderijen hangt niet in de praktijk. Mocht je belangstelling hebben voor één van die schilderijen, laat het me dan weten.

Veel kijkplezier!

Bibian Goossen