Biofeedback bij stress en burn-out

Nico van der Breggen, een bekend gezicht in onze praktijk. Naast zijn activiteiten als fysiotherapeut, psychotherapeut en looptrainer begeleidt hij al jaren mensen met stress en/of burn-outklachten. Vanaf nu biedt Nico zijn expertise op dit terrein officieel aan als nieuwe dienstverlening binnen het brede aanbod van De Gouden Reael. In zijn nieuwe aanpak maakt hij gebruik van biofeedback.

“Mensen komen bij mij binnen op verwijzing van hun huisarts of op eigen initiatief. Ik vraag hen eerst te vertellen wat er is gebeurd, welke omstandigheden aanleiding hebben gegeven tot het ontwikkelen van stressklachten. Mijn behandeling gaat over ademhaling, fysieke en mentale opbouw, hoe vul je je dag in, wat kun je fysiek en emotioneel doen? Hoe kan ik je helpen met jezelf aan de slag te gaan, want dat móet je. Die begeleiding bied ik aan.”

Bewegen

“Inmiddels is algemeen bekend dat bewegen een belangrijke gezondheidsfactor is. Hardlopen kan daarbij horen, maar dat gaat zeker niet voor iedereen op. Er zijn vele alternatieven denkbaar om in beweging te komen. Dat maakt de samenwerking met De Gouden Reael ook zo mooi: in de gym staan crosstrainers ter beschikking, er zijn mogelijkheden voor cardiofitness of anderszins. En buiten kun je natuurlijk ook gewoon lekker gaan wandelen. De fysieke vertaalslag naar bewegen is een belangrijke factor op weg naar herstel.”

Je gaat heel concreet oefenen met je ademhaling. Via een app krijg je specifiek op jouw persoonlijke hartritme afgestemde opdrachten mee naar huis.

Biofeedback

“Met inzet van biofeedback [zie kader onderaan, red.] kan ik heel specifiek via de ademhaling en de hartslag iemands hartcoherentie meten. Je hartcoherentie zegt iets over je veerkracht, de manier waarop je stress kunt opvangen. Met het verbeteren van je hartcoherentie zet je een belangrijke stap in de goede richting. Je gaat heel concreet oefenen met je ademhaling, via een app krijg je specifiek op jouw persoonlijke hartritme afgestemde opdrachten mee naar huis, en bij elke volgende bijeenkomst meet ik het effect op de hartcoherentie.”

Coaching

“Naast de inzet van biofeedbacktechniek is er uiteraard mijn coaching. Je staat er niet alleen voor. We blijven in gesprek in de loop van het proces. Zo gebruiken sommige mensen met stressklachten antidepressiva. Dat wijs ik niet af, het kan immers heel zinvol zijn, ook in combinatie met mijn methode. Maar door meer bewustwording kan de afhankelijkheid van medicatie afnemen. Als we dat bereiken, ben je echt op de goede weg.”

Voor wie?

“De nieuwe dienstverlening is voor iedereen met stress- of burn-outklachten beschikbaar. Als het gaat om werkgerelateerde vormen van stress of burn-out is ook instroom via hr-afdelingen van bedrijven of arbo-artsen denkbaar. Ook intercollegiaal kunnen therapeuten of psychologen bij mij aankloppen voor meer informatie of cliënten tijdelijk doorverwijzen.”

Afspraak

Als je een afspraak wil maken met Nico, kun je hem bereiken via M 06-1054 4223 of  nicovanderbreggen@gmail.com.

Vergoeding

Biofeedbackbehandelingen zijn kortdurende trajecten van 5 tot 10 sessies. Voor vergoeding door de zorgverzekeraar is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Nico kan je daar meer over vertellen.

Kijk voor meer informatie ook op:

www.nicovanderbreggen.nl

www.kiwinederland.nl

www.sportrusten.nl

 

Hoe werkt biofeedback?

Biofeedback is een behandelmethode waarbij met behulp van sensoren metingen van lichaamssignalen worden gedaan, zoals ademhaling (BPM), hartslag (ECG/BVP), temperatuur (Celsius), spierspanning (EMG) of transpiratie (GSR/SC). Hieruit resulteert een biofeedback stressprofiel dat inzicht geeft in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door training leer je deze lichaamssignalen te herkennen en beheersen waardoor stressklachten afnemen.

 

Anja Bos laat de gym weer stralen

De afgelopen weken zijn enkele toestellen in de gym opnieuw gestoffeerd door Anja Bos. We zijn er superblij mee: de gym is …

Cees Bantzinger (1914-1985)

Voor Cees Bantzinger was tekenen als ademhalen. Hij tekende altijd en overal. Zijn dochter Anne-Rose Mater-Bantzinger exposeert …

TopZorg Pluspraktijk: hoe zit dat?

Wist je dat De Gouden Reael een TopZorg Pluspraktijk is? Wij voldoen daarmee aan de hoogste eisen die verzekeraars stellen …