Osteopathie

Osteopathie is een uit Amerika afkomstige geneeswijze. Grondlegger van de osteopathie is Dr. A. Still (1828-1917). Hij stelde vast dat elke lichamelijke klacht veroorzaakt wordt door een bewegingsbeperking van één of meerdere weefsels in het menselijk lichaam:

  • gewrichten, spieren, pezen/banden en beenderen (parietaal);
  • organen, zenuwen, klieren, bloed- en lymfestelsel (visceraal);
  • schedelstructuren (craniaal). 

Al deze onderdelen zijn met elkaar verbonden en zullen elkaar dus in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Een verlies aan beweeglijkheid, veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de weefsels, met alle gevolgen die daarbij horen. Daarnaast gaat het lichaam ergens anders dit bewegingsverlies compenseren, wat overbelasting kan veroorzaken. Op die manier krijg je probleem op probleem en kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Kenmerkend voor een osteopathische benadering is daarom een goed opgebouwde redenering aan de hand van uitgebreide kennis van o.a. de menselijke fysiologie en anatomie.

Osteopathie is een totale geneeswijze. We kijken niet alleen naar de klacht c.q. de symptomen, maar proberen te achterhalen waar dat probleem vandaan komt.

  • Wat is de echte oorzaak?
  • Welke andere delen van het lichaam zijn erbij betrokken?
  • Welke verborgen aandoeningen staan ermee in verband?

Enkele voorbeelden

  • Iemand zal zijn voet gemakkelijker verzwikken omdat hij al langere tijd (lichte) rugklachten heeft, waardoor hij iets anders is gaan lopen.
  • Hoofdpijnen kunnen voortvloeien uit een schedelletsel, maar kunnen eveneens ontstaan door spanningen in de omgeving van het hoofd, door een probleem in de nek, van de rug, van het bekken of zelfs vanuit de organen.
  • Rugpijnen kunnen ontstaan door een verdraaiing van de wervels. Elk deel van de wervelkolom is echter ook verbonden met onze organen, waardoor beide een invloed op elkaar kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan lage rugpijn bij baarmoederproblemen.

Behandeling
Ik werk alleen met mijn handen. Door overwegend zachte technieken maak ik die weefsel los die een bewegingsverlies hebben. Deze zachte behandeling is daarom ook zeer geschikt bij baby’s, ouderen en acute pijnklachten. Osteopathie kan goed helpen bij bijvoorbeeld: huilbaby’s, acute rugklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn, whiplash, buikklachten, vermoeidheid en andere onbegrepen klachten.

Anne-Miek de Nijs
- Kijk voor vragen of meer informatie op www.anne-miek.com. Of stuur een e-mail (bij voorkeur) naar info@anne-miek.com of bel 06-2550 5914.

De fleurige dames van Ada Breedveld

Je kunt ze niet missen: de fleurige dames in de gym. Van de hand van kunstenares Ada Breedveld. Dat maakt je inzet in de …

Zomerse openingstijden

De gym is deze zomer normaal geopend van 07.00 uur tot 20.00 uur! Op echt warme dagen laten we de verlichting gewoon uit. …

Beetje tijd over? Weekendhulp gezocht!

Wij zijn op zoek naar een gezellige weekendhulp die ons ± 3 dagen in de maand op zaterdag en/of zondag wil helpen in de …