Psychosomatische fysiotherapie is het specialisme voor het behandelen van lichamelijke klachten die kunnen voortkomen uit stress en/of spanning zonder duidelijke lichamelijke oorzaak.
Wat zijn spanningsklachten?
De oorzaak van je klachten kan een combinatie zijn van zowel lichamelijke als geestelijke aard. Er is vaak sprake van een disbalans (verstoring) met allerlei bijkomende lichamelijke en psychische klachten. Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting zijn niet altijd direct duidelijk. Meestal treden de lichamelijke klachten op de voorgrond. Wanneer je dan medisch onderzocht wordt, worden er geen ziektes of beschadigingen gevonden, die de klachten kunnen verklaren.
Lichamelijke klachten
- pijnklachten; spier- en gewrichtsklachten (chronisch)
- benauwd gevoel, druk op de borst en hyperventilatie
- onrustgevoelens in het lichaam, moeite met ontspannen
- duizeligheid
- hoofdpijn
- verminderde weerstand en vermoeidheid
- maag- en buikklachten
Psychische klachten
- geestelijke vermoeidheid, lusteloosheid
- innerlijke gespannenheid, prikkelbaarheid, irritatie, rusteloosheid
- neerslachtigheid, somberheid
- angstgevoelens
- denk- en concentratiestoornissen: piekeren en malen
- slapeloosheid
- vermijdingsgedrag
- niet meer kunnen genieten, niet kunnen ontspannen
- verminderde prestaties (ziekteverzuim, burn-out)
Herken je een aantal van de bovengenoemde klachten?
In het algemeen is het raadzaam om met deze klachten eerst je huisarts te raadplegen. Als je huisarts geen duidelijke lichamelijke oorzaak vaststelt, heb je waarschijnlijk spanningsklachten.
De behandeling
De behandeling is gericht op het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning, belasting en belastbaarheid. Kortom: goed leren luisteren naar je eigen lichaam, grenzen stellen en zelf weer positieve invloed krijgen op je gezondheid. Je eigen inbreng speelt hierbij een belangrijke rol. Ons motto is een ontspannen geest in een ontspannen lichaam !
De behandeling kan bestaan uit diverse technieken, waaronder:
- ontspanningsoefeningen
- ademhalingstechnieken
- lichaamsgerichte therapie
- stressmanagement
- bewegingstherapie
- cognitieve- en gedragsmatige interventies
Samen stellen we zo een geschikt behandelplan op voor je klachten.
Aanvang behandeling
Voor het maken van een afspraak is een verwijzing van je (huis)arts wenselijk maar niet noodzakelijk. Behandeling kan ook plaatsvinden in overleg met een andere deskundige, zoals een psycholoog, bedrijfsarts of specialist.
Vergoeding
De hoofdregel is dat fysiotherapiebehandelingen voor personen vanaf 18 jaar alleen uit een aanvullende verzekering bij de basisverzekering worden vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar en chronische patiënten gelden bijzondere regels. Kijk voor meer informatie op Tarieven 2023.