DGR Expo: kunstenaars met afasie

Afgelopen zondag opende een bijzondere Expo in DGR: kunstwerken gemaakt door mensen met afasie. Gecureerd door de Stichting Marline Fritzius. Komt dat zien!

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door niet-aangeboren hersenletsel in het taalcentrum. Elke vorm van afasie is anders. Iemand met afasie kan moeite hebben met spreken, lezen, schrijven en het begrijpen van taal. Ook kan iemand rechtszijdig verlamd raken. In dat geval leren mensen in ons atelier met de linkerhand werken.

Stichting Marline Fritzius

Stichting Marline Fritzius heeft als doel dat mensen met afasie zich beeldend kunnen uiten. In Amsterdam en op andere locaties in Nederland kunnen afatici in kleine groepen schilderen en boetseren onder begeleiding van een kunstenaar. Deze bijeenkomsten zijn gratis.

Marline Fritzius
De stichting is opgericht door kunstenaar en actrice Marline Fritzius (1936-2006). Op veertigjarige leeftijd kreeg ze afasie. Toen haar taalvermogen was aangetast, ontdekte Marline hoe stimulerend het was om in beeld te denken en te werken. Om die reden richtte ze de stichting op. Vlak voor de officiƫle opening van het atelier overleed Marline, maar haar lang gekoesterde wens kwam uit: steeds meer mensen met afasie komen schilderen of boetseren in haar voormalige atelier aan de Brouwersgracht in Amsterdam en in andere afasie-ateliers in Nederland.

Informatie over de afasie-ateliers is te vinden op www.stichtingmarlinefritzius.nl. Op de site publiceren we ook de mooie kunstwerken die in de ateliers worden gemaakt. Ook kun je je op de site inschrijven voor onze nieuwsbrief.